Oproep voor de wetenschap

Kandidaten voor wetenschappelijk onderzoek gezocht

KU Leuven zoekt kandidaten voor onderzoek naar een burn-out bloedmerker!

Op dit moment zijn er nog geen duidelijke diagnostische criteria voor burn-out. Burn-out heeft overeenkomsten met depressie en er is discussie over het feit of burn-out en depressie twee aparte zaken zijn of niet. In deze studie wil KU Leuven onderzoeken of veranderingen in genexpressie kunnen gebruikt worden als mogelijke biologische merkers (indicatoren in bloed) van burn-out. Die merkers kunnen gebruikt worden voor de diagnose, behandeling en opvolging van burn-out.

In de eerste fase van het project werd gekeken naar de veranderingen in genexpressie in drie verschillende groepen deelnemers: werknemers met burn-out, werknemers met depressie en gezonde werknemers. In de tweede fase van de studie willen ze de veranderingen van deze biomarkers tijdens het herstellen van een burn-out bestuderen.

Verloop

Wanneer u deelneemt aan deze studie, zullen ze 4 afspraken met u maken:

  • Tijdens de eerste afspraak zullen ze u verder bevragen met verschillende vragenlijsten gerelateerd aan stress op het werk, voorkomen van burn-out/ depressieve symptomen, persoonlijkheidskenmerken. Het doel is om een gedetailleerde psychologische beoordeling te bekomen. Ze zullen daarnaast ook uw toestemming vragen om een bloedafname te doen voor verdere biomarkeranalyses. Tot slot vragen ze u om thuis met behulp van een eenvoudige procedure drie speekselstalen te verzamelen. Deze stalen zullen gebruikt worden om de cortisolspiegels te meten.
  • Follow-up afspraken: de volgende afspraken vinden plaats na 2 maanden, 4 maanden en 6 maanden na het 1ste interview. Dezelfde vragenlijsten worden ingevuld en er zal opnieuw een bloedname en speekselstalen afgenomen worden om zo een nieuwe beoordeling te kunnen maken.
  • Tijdens de laatste afspraak, krijgt u een voucher van 50 euro (Sodexo). Nadat de studie is voltooid, kunt u ook feedback krijgen op uw persoonlijke resultaten.

Hiervoor willen ze u uitnodigen om deel te nemen aan de studie. Deelname of bijkomende info kan door een e-mail sturen (jelena.bakusic@kuleuven.be) of KU Leuven te contacteren op het volgende telefoonnummer: 016 37 38 41