Stress & burn-out coaches onder vuur

Recent was er weer heel wat te doen in de media rond stress- en burn-outcoaches. 

Als vereniging vinden wij het belangrijk om de belangen van onze coaches te verdedigen en onze visie te delen. 

Waar zijn we mee akkoord?

In onze visie is een algemeen coach (zelfs met NOLOC, NOBCO, NIP, LVSC keurmerk) niet altijd voldoende geschoold om stress- en burn-outbegeleiding te doen.  Stress- en burn-outbegeleiding verschilt wezenlijk van algemene coaching. Zo is bijvoorbeeld alleen oplossingsgericht coachen niet effectief genoeg. 

Waar zijn we niet mee akkoord?

De zorg om wildgroei is deels achterhaald omdat juist om die reden sinds 2017 een vakvereniging en keurmerk bestaat voor kwalitatieve begeleiding bij stress, overspanning en burn-out (VESB vzw). Hierdoor kunnen mensen met stressklachten gemakkelijker een onderlegde coach kiezen. Blijkbaar is dit nog niet bekend bij het publiek. 

Onze vereniging...

Al 30 jaar is bij 8 op de 10 coachaanvragen minimaal 1 leerdoel gerelateerd aan werkdruk (Bijv. beter leren omgaan met werkdruk, de grenzen leren bewaken, prioriteiten leren stellen, het werk gemakkelijker kunnen loslaten, …). De vraag om gespecialiseerde coaches nam de afgelopen jaren toe. Om de keuze voor een kwalitatieve stress- en burn-outcoach te vergemakkelijken, is in maart 2017 de vakvereniging voor stress- en burn-outcoaches opgericht (zowel in Nederland als BelgiĂ«). VESB vzw (de Vereniging van Erkende Stress- en Burn-outcoaches) bevordert kwaliteitsvolle, evidenced based stress- en burn-outcoaching.

Onze kwaliteitsnormen...

  • Onze aangesloten leden werken evidenced based (volgens de NHG richtlijnen). Ze gebruiken daarbij de laatste nieuwe tools en technieken. 
  • Ze hebben minimaal een master- of bachelordenkniveau.
  • Naast algemene coachopleidingen, hebben ze ook een door VESB erkende opleiding tot stress- en burn-outcoach gevolgd.
  • De VESB coaches hanteren een gedragscode.
  • Er is zowel een interne als een onafhankelijke externe klachtencommissie.
  • De leden volgen regelmatig intervisie en scholen zich constant bij. 

Wie begeleidt bij welke klachten...

Een coach stelt nooit een diagnose, dat doet de arts. Een coach stuurt mensen met aanhoudende, substantiële stressklachten altijd eerst naar de huis- of bedrijfsarts voor:

  1. Uitsluiting van fysieke oorzaken,
  2. Een diagnose en,
  3. Een advies over passende begeleiding.

Als vereniging hanteren wij een duidelijk aannamebeleid. Als de coachee last heeft van andere klachten zoals bijvoorbeeld depressie, overmatig alcoholgebruik, trauma of andere psychische aandoeningen dan ongecompliceerde stress en burn-outklachten, dan worden ze verwezen naar een stress- en burn-outcoach die ook klinisch psycholoog of psychiater is.

Autonomie in keuze van de coach is heel belangrijk voor de persoon met stressklachten. Via de VESB website kan de coachee zelf kiezen welke coach bij zijn of haar vraag past. Ze kunnen daar de opleiding en achtergrond van de coach terugvinden. De VESB leden hebben dan ook verschillende achtergronden. Er zijn zowel coaches terug te vinden die ook arts of psycholoog zijn, maar eveneens coaches met een ruime ervaring in organisaties. Coachees kiezen in het algemeen graag een coach die hun beroep of branche goed kent.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn